Osa Netflixin katsojista on jakanut omat tunnuksensa muillekin kuin omalle lähiperheelleen. Netflix haluaa tälle viimein stopin. IS Tv-lehti selvitti, mitä vuoden 2023 alussa tapahtuu.
Tuttu tilanne: kaveri sanoo, että haluaisi katsoa Netflixistä sarjan, jota olet hänelle hehkuttanut, mutta hänen oma kuukausitilauksensa ei ole voimassa. Voisitko jakaa hänelle omat tunnuksesi?
Käyttäjäehtojen mukaan et, mutta moni jakaa silti.
Toinen suoratoistopalveluita potuttava tilanne: perheen aikuistuva teini muuttaa omaan kämppään mutta jatkaa sarjojen ja elokuvien katselua perhetunnuksilla.
Nyt Netflix – ja monet muut suoratoistopalvelut – haluavat tälle stopin. Syyt ovat selkeän taloudelliset. Netflix saa kaverille tai kotoa pois muuttaneelle nuorelle ”lainatusta” tunnuksesta vain yhden kuukausimaksun, ei useampaa maksua.
Ensi vuoden alussa Netflix aikoo tiukentaa tapoja, joilla se valvoo käyttäjätunnusten jakoa oman perheen ulkopuolelle, myös Suomessa.
Mitä siis vuodenvaihteen jälkeen tapahtuu?
Niillä Netflixin asiakkailla, jotka eivät tälläkään hetkellä jaa omia tunnuksiaan oman kotitaloutensa ulkopuolelle, ei muutu mikään. Perhekäyttö eli samojen tunnusten käyttö samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten kesken, jatkuu ennallaan. Näissä perheissä kaikki siis toimii niin kuin tähänkin asti.
”
Netflix-tilinsä jakaneilla on kaksi vaihtoehtoa: pehmeä ja kova.
Jos omaa Netflix-tiliä kuitenkin käyttää kaveri tai muualla asuva sukulainen, Netflix alkaa rajoittaa näiden rinnakkaiskäyttäjien katselua tavalla tai toisella.
Käytännössä tilinsä jakaneilla on vuodenvaihteen jälkeen kaksi vaihtoehtoa, pehmeä ja kova. Molemmat edellyttävät lisämaksua.
Netflixin tämän syksyn katsotuimpiin sarjoihin kuuluu muun muassa Britannian kuninkaallisesta perheestä kertovan The Crown -draamasarjan viides kausi, jossa prinsessa Dianaa näyttelee Elizabeth Debicki.
Pehmeä vaihtoehto on näistä edullisempi. Siinä kaverille tai muualla asuvalle sukulaiselle luodaan oma Netflixin rinnakkaisprofiili (ellei sellainen ole jo olemassa), ja siitä laskutetaan pääkäyttäjältä kuukausimaksun yhteydessä pieni lisämaksu.
Viime keväänä Netflix testasi tämän idean muunnelmaa Argentiinassa, Dominikaanisessa tasavallassa, El Salvadorissa, Guatemalassa ja Hondurasissa. Kokeilussa lisäkäyttäjästä perittiin ekstraa oli noin 3 euroa kuukaudessa.
Suomen osalta lisäkäyttäjän lisähintaa ei ole vielä julkistettu. Luultavasti rinnakkaisprofiilin luominen kaverille maksaa länsimaissa kuitenkin enemmän kuin Etelä-Amerikan jo lopetetussa kokeilussa – mutta vähemmän kuin erillinen Netflix-tili.
Kovan vaihtoehdon valitseminen tarkoittaa kokonaan uuden Netflix-tilin perustamista: tunnuksia lainannut kaveri tai sukulainen joutuu siis jatkossa hankkimaan omat Netflix-tunnuksensa.
Tämän helpottamiseksi Netflix rakensi palveluunsa lokakuussa keinon, jolla yhtä tiliä käyttäneet ihmiset voivat siirtää oman katseluprofiilinsa toisen Netflix-tunnuksen yhteyteen.
Profiilien mukana yhdeltä tunnukselta toiselle siirretään muun muassa katselusuositukset, ohjelmien katseluhistoria, ohjelmien muistilista, tallennetut pelit ja pelitilanteet sekä asetukset. Ideana on, että vaikka jaetut Netflix-tunnukset vaihtuisivat omiin tunnuksiin, palvelun käyttökokemus säilyisi samana kuin ennenkin.
Jatkossa jokainen voi valita itse, nappaako näistä pehmeän vai kovan vaihtoehdon – vai lopettaako Netflixin katsomisen kokonaan.
Lue lisää: Kyllästyttääkö Netflix? Katso jättivertailusta, mikä palvelu on sinulle paras – näin säästät myös rahaa
Myös sarjamurhaajasta kertova draamasarja Dahmer. Hirviö: Jeffrey Dahmerin tarina on kerännyt kosolti katsojia. Pääosassa on Evan Peters.
Kohuelokuva Blondi näytti ikonisesta Marilyn Monroesta uusia, traumaattisia puolia. Ana de Armasin raju roolisuoritus kohosi alkusyksystä Netflixin elokuvien kärkeen Suomessa.
Suoraan Netflix ei ole paljastanut, miten sen järjestelmät jatkossa havaitsevat saman tilin ylimääräiset käyttäjät. Yksi yleisesti tunnettu keino on seurata ns. ip-osoitteita, joilla nettiin kytketyt laitteet muutenkin tunnistetaan toisistaan. Jos samaa Netflix-tunnusta käytetään solkenaan ristiin aivan erityyppisistä ip-osoitteista, se voi olla merkki siitä, että kyseessä on kaksi eri käyttäjää.
Internetin taustatietoja seuraamalla Netflix pystyisi useimmissa tapauksissa myös päättelemään, miltä eri paikkakunnilta tai eri kaupunginosista yhden Netflix-tilin ohjelmia katsotaan.
Käyttäjätilien rajaaminen pelkän fyysisen paikan perusteella ei kuitenkaan toimisi, sillä Netflix – muiden suoratoistopalvelujen lailla – on pitkään mainostanut, kuinka tv-sarjoja ja elokuvia voi huoletta katsoa myös työmatkoilla ja lomareissuilla. Tätä edellyttää myös EU:n sääntely.
Deittirealitysarja Onko rakkaus sokea? kohosi Netflixin realitysarjojen kärkeen syksyn uusilla kolmannen kauden jaksoilla.
Todennäköisempää onkin, että vuoden alussa Netflix ottaa käyttöön monien eri tunnistuskeinojen yhdistelmän. Yhtä todennäköistä on, että täysin aukottomasti ei Netflix pysty tunnustensa ristiinkäyttöä valvomaan, sillä sen on tasapainoiltava palvelun käyttömukavuuden kanssa: tilaajat kaikkoavat, jos tv-sarjojen ja elokuvien katselusta tulee liian vaikeaa.
Luultavasti uudet valvontakeinot ovat kuitenkin sellaisia, että niiden kiertäminen edellyttäisi käyttäjiltä ainakin jonkin verran vaivaa ja tietoteknistä osaamista.
Netflixin viime vuosien suurimpia hittejä on ollut 1980-luvulle sijoittuva tieteisseikkailusarja Stranger Things. Tänä kesänä siitä ilmestyi jo neljäs kausi.
Myös fantasiaelokuvaa The School for Good and Evil on syksyn mittaan katsottu monissa kodeissa.
Katselun valvominen ei ole suoratoistopalveluyhtiöille helppo kysymys. Tällä hetkellä monet palvelut jopa kannustavat yhden tunnuksen jakamiseen omien perheenjäsenten kesken. Netflixissa, niin kuin monissa muissakin palveluissa, voi perustaa saman tunnuksen sisällä erillisiä katseluprofiileita.
Tästä on palveluille hyötyä myös bisnesmielessä: mitä useampi samasta perheestä löytää samasta suoratoistopalvelusta mieluista katsottavaa, sitä epätodennäköisempää on, että kuukausimaksu pistettäisiin katkolle.
Huono puoli suoratoistopalvelujen näkökulmasta on se, että tällaisen erillisen katseluprofiilin voi helposti perustaa myös kaverille tai muussa osoitteessa asuvalle sukulaiselle, jos nämä katsovat ohjelmia palvelusta pääkäyttäjän tunnuksilla.
”
Myös C Morella tiedetään, että osa asiakkaista jakaa tunnuksiaan sukulaisten tai ystävien kesken.
Toisaalta palvelut eivät tähänkään asti ole seisoneet tunnusten kaverijaon edessä tumput suorina. Monet palveluista rajoittavat jo nyt sitä, kuinka monta erillistä ohjelmaa voi yhtä aikaa pyöriä eri laitteissa samoilla tunnuksilla – siis vaikkapa tilanteissa, joissa yksi perheenjäsen katsoo omaa ohjelmaansa televisiosta olohuoneesta ja toinen tietokoneen selaimella tai kännykän sovelluksesta.
Netflixissä käyttäjiä voi olla samanaikaisesti yksi, kaksi tai neljä – kuukausimaksun suuruudesta riippuen.
Pohjoismaisesta C Moresta katsotaan Suomessa muun muassa Kevin Costnerin Yellowstone-sarjaa, joka sijoittuu Yhdysvaltain lännentilalle.
Ruutu+:n valtteihin kuuluu Temptation Island Suomen jaksot, jotka esitetään suoratoiston puolella ennen Nelosen esitystä.
Suomalaisessa Ruutu-palvelussa ja pohjoismaisessa C Moressa maksullisten tilien samanaikainen katselu on rajoitettu kahteen yhtäaikaiseen käyttäjään.
– Mikäli katselu aloitetaan kolmannella päätelaitteella, ensimmäiseksi aloitettu katselu katkeaa, Ruudun online-kehityksestä vastaava johtaja Tero Vedenoja selvittää.
Ruutu-palvelun mainoksilla varustetussa versiossa ohjelmia voi toisaalta olla päällä vain yksi.
Myös C Morella tiedetään, että osa asiakkaista jakaa tunnuksiaan sukulaisten tai ystävien kesken.
– Seuraamme säännöllisesti asiakastutkimusten ja datan avulla, kuinka paljon asiakkaamme jakavat tunnuksiaan. Emme ole kuitenkaan toistaiseksi nähneet tarpeelliseksi ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin kotitalouden ulkopuolelle jaettavien tunnusten käytön ehkäisemiseksi, C Moren liiketoimintajohtaja Saara Pekkonen sanoo.
– Sisällön yhtäaikaisen katselun rajoittaminen kahteen päätelaitteeseen on toistaiseksi ollut riittävä toimi, Pekkonen kertoo.
Ilta-Sanomat ja IS Tv-lehti sekä Ruutu ovat kaikki osa Sanoma-konsernia.