Vitamine D | Stichting OrthoKennis (2024)

In de orthom*oleculaire wereld is het belang van hoge doseringen vitamine D al geruime tijd een prominent gespreksonderwerp. Langzamerhand weet een stortvloed aan ondubbelzinnige onderzoeksresultaten ook nationale en Europese overheidsinstellingen te overtuigen. Zowel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden als de maximaal toegestane doseringen blijven stijgen.

Het in vet oplosbare vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Strikt genomen is vitamine D geen echte vitamine. Het kan immers tussen mei en oktoberworden aangemaakt in de (onbedekte) huid onder invloed van UV-B (ultraviolet licht) uit zonlicht. Je dient dan wel iedere dag tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags ten minste een kwartier tot een half uur buiten tezijn. De rest van het jaar is het zon licht niet krachtig genoeg om een adequate vitamine D aanmaak te garanderen.Belangrijke risicogroepen voor vitamine D-tekort zijn baby's, kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.Daarbij kunnen mensen met een donkere huidskleur en mensen die hun lichaam grotendeels bedekken, altijd zonnebrandmiddelen gebruiken of de meeste tijd binnenshuis doorbrengen, het hele jaar door een te lage lichaamseigen aanmaak van vitamine D hebben. Kortom, een deel van het jaar of het hele jaar zijn we voor een goede vitamine D-voorzieningafhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit de voeding te halen, zelfs bij het gebruik van voedingsmiddelen die zijn verrijkt met vitamine D.

De kennis over de rol van vitamine D in het menselijk lichaam is de laatste decennia enorm toegenomen. Wetenschappers hebben receptoren voor vitamine D aangetroffen in meer dan 30 verschillende typen weefsels en organen, waaronder afweercellen, hersenen, spieren, hart, alvleesklier, schildklier, bijschildklier, thymus, huid (hoorncellen), darmen, eierstokken, baarmoeder, placenta, borst en prostaat. Dit betekent dat vitamine D een breed werkterrein heeft en op uiteenlopende manieren de gezondheid ondersteunt. Vitamine D is dus niet alleen belangrijk voor sterke botten en tanden. Uit recente wetenschappelijke studies is gebleken dat een goede vitamine D-voorziening op termijn gunstig is voor de levensverwachting en kwaliteit van leven. Zorgen voor een optimale vitamine D-voorziening, het hele jaar door, is daarom een uitstekende investering in de gezondheid!

Vitamine D:

  • is van belang voor sterke botten entanden en verhoogt de opname vancalcium (kalk) in botten en tanden;
  • is belangrijk voor sterke en soepelespieren en een goede balans;
  • bevordert een gezond en evenwichtigafweersysteem;
  • verhoogt de weerstand tegen infecties;
  • ondersteunt de stofwisseling van koolhydraten en vetten;
  • vermindert de vetopslag;
  • heeft een gunstige invloed op hart enbloedvaten;
  • helpt bij het behoud van een gezondebloeddruk;
  • ondersteunt de barrièrefunctie van dedarmwand;
  • is belangrijk voor de vruchtbaarheid;
  • is goed voor het zenuwstelsel, de hersenfunctie en de geestelijke veerkracht;
  • is positief voor stemming en welbevinden;
  • ondersteunt de conditie van het oog;
  • helpt bij het behoud van gezonde cellen en weefsels;
  • gaat verouderingsprocessen tegen.

Bronnen

Zonlicht, vette vis, vlees, eieren, (biologische) melk, met vitamine D verrijkte margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Supplementen bevatten over het algemeen vitamine D3 uit schapenwolvet. Voorheen was er uit plantaardige bron (paddenstoelen) alleen vitamine D2 (ergocalciferol) beschikbaar. Algemeen wordt aangenomen dat de biologische beschikbaarheid van vitamine D2 lager is dan die van vitamine D3. Er is nu ook een veganistische variant van D3 uit algen, welke indentiek is aan D3 uit schapenwolvet.

Tekenen van een mogelijk tekort

Rachitis, osteomalacie, osteoporose, spierzwakte, pijn in spieren en/of botten, (chronische) vermoeidheid, (chronische) pijn, verminderde weerstand voor infecties, verhoogde kans op onder meer hart- en vaatziekten, autoimmuunziekten, kanker en depressie.

Indicaties

1. Preventie en behandeling van een vitamine D-tekort
2. Aandoeningen en condities geassocieerd met een inadequate vitamine D-status:

  • bewegingsapparaat: osteoporose, botbreuken, osteomalacie, rachitis, myopathie, sarcopenie, grotere kans op vallen
  • auto-immuunziekten: diabetes type 1, multiple sclerose, chronische auto-immuunthyroïditis (ziekte van Hashimoto), reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekten, ziekte van Addison, SLE (systemische lupus erythematosus), psoriasis
  • diabetes type 2, diabetescomplicaties (diabetische neuropathie, retinopathie)
  • metabool syndroom, overgewicht/obesitas
  • hart- en vaatziekten: hypertensie, atherosclerose, ischemische hartziekte, hartfalen, beroerte, hartinfarct
  • luchtwegen: astma, COPD, bronchitis
  • infectieziekten: influenza, tuberculose, (virale) luchtweginfecties, verminderde weerstand, bacteriële vaginose
  • mentale aandoeningen: schizofrenie, depressie, zelfmoordneiging, angst, autismespectrumstoornis, cognitieve achteruitgang bij ouderen
  • kanker: borst-, prostaat-, dikke darm-, huid-, blaas-, slokdarm-, maag-, ovarium-, nier-, cervix-, mond-, pancreas- en baarmoederkanker, Hodgkin en non-Hodgkin lymfoma
  • oogaandoeningen: leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie
  • urticaria
  • PMS (premenstrueel syndroom)
  • vleesboom (leiomyoma uteri)
  • spijsverteringskanaal: verhoogde darmpermeabiliteit, (gedeeltelijke) verwijdering van de maag (gastrectomie), coeliakie (glutenintolerantie), inflammatoire darmziekten, prikkelbare darmsyndroom
  • taaislijmziekte (cystische fibrose, mucoviscidose)
  • leverziekten
  • chronische pijn
  • grotere kans op overlijden (alle oorzaken)

Contra-indicaties

Een hoge dosis vitamine D is gecontraindiceerd bij een hoge bloedspiegel van calcium of fosfor, hyperparathyroïdie en nierstenen. Wees voorzichtig met hoge doses vitamine D bij sarcoïdose; hierbij is de omzetting vitamine D in calcitriol toegenomen waardoor het risico op hypercalcemie toeneemt.

Gebruiksadviezen

De Gezondheidsraad heeft in 2012 de voedingsnormen voor vitamine D aangepast (tabel 1).

Vitamine D | Stichting OrthoKennis (1)

Tabel 1. Voedingsnormen vitamine D, in mcg per dag.

* Onvoldoende zonlichtblootstelling: dagelijks minder dan 15-30 minuten blootstelling aan hoog staande zon (tussen 11 en 15 uur) met hoofd en handen ontbloot.

** De veilige bovengrens van inname (Upper Level of UL) is de dagelijkse totale inname (uit voeding en voedingsupplementen) die iemand langdurig mag binnenkrijgen zonder dat dit schadelijke effecten veroorzaakt. Eenmalige of kortdurende overschreiding van de UL (om de vitamine D-status snel te verbeteren) zal in de regel geen schade veroorzaken.

In 2008 gaf de Gezondheidsraad tevens aan dat het wenselijk is dat dagelijks 20 microgram vitamine D extra wordt gebruikt door personen die osteoporose hebben of in een verzorgings- of verpleeghuis wonen en personen tussen 50 en 70 jaar die een donkere huidskleur hebben en onvoldoende buitenkomen of een sluier dragen.

Hogere vitamine D-inname gewenst

De Gezondheidsraad vindt een calcidiolspiegel vanaf 30 nmol/l (bij mensen boven 70 jaar vanaf 50 nmol/l) voldoende; de voedingsnormen voor vitamine D zijn hierop afgestemd. Internationale vitamine D-experts zijn echter van mening dat een goede vitamine D-voorziening inhoudt dat de calcidiolspiegel bij iedereen minimaal 75 nmol/l (of 30 ng/ml) bedraagt. Dit betekent dat de meeste Nederlanders (veel) meer vitamine D nodig hebben dan de Gezondheidsraad adviseert. De Gezondheidsraad baseert haar advies uitsluitend op het effect van vitamine D op botten en spieren; de vitamine D-onderzoekers baseren hun aanbeveling onder meer op de gezamenlijke gezondheidseffecten van vitamine D.

Om de calcidiolspiegel boven 75 nmol/l te houden hebben de meeste volwassenen een dosis vitamine D nodig tussen 25 en 75 mcg (1000-3000 ie) per dag. Ouderen hebben vaak een hogere vitamine D-behoefte dan (jong)volwassenen. Mensen met overgewicht of obesitas hebben meer vitamine D nodig dan mensen met een normaal lichaamsgewicht; vergeleken met mensen met een normaal lichaamsgewicht is de vitamine D-behoefte 1,5 tot 3 keer hoger.

Bij een te lage vitamine D-serumspiegel kan tijdelijk een hogere dosis vitamine D worden ingenomen (tot 18 jaar: 2000 ie/dag gedurende 6 weken; boven 18 jaar: 6000 ie/dag gedurende 8 weken). Bij verhoging van de vitamine D-inname stijgt de calcidiolspiegel geleidelijk en bereikt een ‘steady state’ na 6 tot 8 weken.

Een calcidiolspiegel boven 75 nmol/l is goed, een calcidiolspiegel boven 100 nmol/l (100-150 nmol/l) is nog beter, mede omdat een calcidiolspiegel boven 100 nmol/l is geassocieerd met een kleinere kans op diverse vormen van kanker. Om dit te bereiken zijn veelal doseringen nodig van (ten minste) 50-100 mcg (2000-4000 ie) vitamine D per dag (volwassenen). Een dagdosis tot 100 mcg is veilig; een hogere dagdosis mag alleen worden ingenomen op advies van een deskundige. Periodieke controle van de calcidiolserumspiegel is een belangrijk hulpmiddel om te zien of de vitamine D-inname toereikend is maar niet leidt tot een te hoge calcidiolspiegel.

*100 ie (internationale eenheden) vitamine D komt overeen met 2,5 mcg (microgram) vitamine D.

Interactie

  • Verschillende medicijnen hebben een negatieve invloed op de vitamine D-status of vitamine D-werking: anti-epileptica (waaronder carbamazepine, fenytoïne, primidon, fenobarbital), corticosteroïden, cimetidine, colestipol, colestyramine, cyclosporine, laxeermiddelen, etidronaat, heparine, steroïdhormonen en tuberculostatica (waaronder isoniazide, rifampicine). Door het gebruik van deze medicijnen kan de vitamine D-behoefte tot 2-3 keer hoger zijn.
  • Vitamine D verhoogt de absorptie van toxines zoals aluminium, arseen, lood, cadmium, kobalt en strontium, maar ook van essentiële mineralen (calcium, magnesium, koper, zink, ijzer, selenium). Voldoende inname van essentiële mineralen naast vitamine D voorkomt ongewenste absorptie van toxines.
  • Vitamine D en vitamine K hebben een synergetische werking bij osteoartritis.
  • Vitamine D kan de bloedspiegel van atorvastatine (Lipitor) en ander medicijnen verlagen die worden gemetaboliseerd door CYP3A4.
  • Suppletie met vitamine D kan in combinatie met synthetische vitamine D-analogen de kans op hypercalcemie vergroten.
  • Wees terughoudend met hoge doseringen vitamine D bij gebruik van thiazidediuretica (die de calciumuitscheiding verlagen) of calciumsupplementen; vitamine D-suppletie kan in die gevallen sneller leiden tot hypercalcemie.

Veiligheid

Vitamine D is veel minder toxisch dan voorheen werd aangenomen (bij iedere verhoging van de vitamine D-inname neemt de calcidiolspiegel minder snel toe; deze bereikt een plateau van gemiddeld 150 nmol/l bij een inname tussen circa 4000 en 10.000 ie vitamine D per dag. De kans op vitamine D-toxiciteit met hypercalciëmie en hypercalciurie neemt pas toe bij doseringen boven 250 mcg per dag (10.000 IU/d) of een calcidiolbloedspiegel boven 220-250 nmol/l.Het is goed te weten dat het effect op de vitamine D-status van blootstelling van het hele lichaam aan een hoeveelheid zonlicht dat zorgt voor lichte roodkleuring van de huid (minimale erythemale dosis) vergelijkbaar is met een orale dosis vitamine D van circa 10.000-25.000 ie. Bij mensen die in een zonnig klimaat leven (dicht bij de evenaar), veel buiten zijn, weinig bedekkende kleding dragen en geen zonnebrandmiddelen gebruiken, kan de calcidiolspiegel door de lichaamseigen vitamine D-synthese stijgen tot 225 nmol/l zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Literatuur

1. Hossein-Nezhad A et al. Vitamin D for health: a global perspective. Mayo Clin Proc. 2013;88(7):720-55.

2. Bendik I et al. Vitamin D: a critical and essential micronutrient for human health. Front Physiol. 2014;5:248.

3. Ryan JW et al. Pleiotropic activities of vitamin D receptors - adequate activation for multiple health outcomes. Clin Biochem Rev. 2015;36(2):53-61.

4. Wranicz J et al. Health outcomes of vitamin D. Part I. characteristics and classic role. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(3):179-84.

5. Wranicz J et al. Health outcomes of vitamin D. Part II. Role in prevention of diseases. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(4):273-9.

6. Helde-Frankling M et al. Vitamin D in pain management. Int J Mol Sci. 2017;18(10). pii: E2170.

7. Ardesia M et al. Vitamin d and inflammatory bowel disease. Biomed Res Int. 2015;2015:470805.

8. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific opinion on the tolerable upper intake level of vitamin D. EFSA Journal 2012;10(7):2813.[45 pp.]

9. Holick MF et al. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96(7):1911-30.

10. Feizabad E et al. Impact of air pollution on vitamin D deficiency and bone health in adolescents. Arch Osteoporos. 2017;12(1):34.

11. Ekwaru JP et al. The importance of body weight for the dose response relationship of oral vitamin D supplementation and serum 25-hydroxyvitamin D in healthy volunteers. PLoS One. 2014;9(11):e111265.

12. Leidig-Bruckner G et al. Are commonly recommended dosages for vitamin D supplementation too low? Vitamin D status and effects of supplementation on serum 25-hydroxyvitamin D levels--an observational study during clinical practice conditions. Osteoporos Int. 2011;22(1):231-40.

13. Shea MK et al. Sufficient vitamin K status combined with sufficient vitamin D status is associated with better lower extremity function: a prospective analysis of two knee osteoarthritis cohorts. Arthritis Care Res (Hoboken). 2017 Oct 17. doi: 10.1002/acr.23451.

14. Schwalfenberg GK et al. Vitamin D, Essential Minerals, and Toxic Elements: Exploring Interactions between Nutrients and Toxicants in Clinical Medicine. ScientificWorldJournal. 2015;2015:318595.

15. Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012; publicatienr. 2012/15.

16. Ombra MN et al. Vitamin D status and risk for malignant cutaneous melanoma: recent advances. Eur J Cancer Prev. 2017;26(6):532-541.

17. Wolsk HM et al. Prenatal vitamin D supplementation reduces risk of asthma/recurrent wheeze in early childhood: A combined analysis of two randomized controlled trials. PLoS One. 2017;12(10):e0186657.

Terug

Vitamine D | Stichting OrthoKennis (2024)

References

Top Articles
How To Find Employees In 2024
Patients will suffer with bankrupt health care firm's closure of Massachusetts hospitals, staff say
Wyoming Dot Webcams
Kokomoscanner
Conan Foal
Best Places To Get Free Furniture Near Me | Low Income Families
Ups Advance Auto Parts
Munsif Epaper Urdu Daily Online Today
Amazon Warehouse Locations - Most Comprehensive List 2023
50 budget recipes to feed a large crowd
Gopher Hockey Forum
Colossians 2 Amplified
Craiglist Tulsa Ok
Henry Ford Hospital: Ein Meisterwerk von Frida Kahlo
Clarita Amish Auction 2023
Faotp Meaning In Text
Smart fan mode msi, what's it for and does it need to be activated?
Mid-Autumn Festival 2024: The Best Lantern Displays and Carnivals in Hong Kong 
Bingo Kans Berekenen
Build it online for your customers – a new way to do business with Dell | Dell
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Publix In San Antonio Texas
Unblocked WTF, UBG9 Unblocked Games, UBGWTF Games, Unblocked WTF, WTF Games Unblocked
Hyb Urban Dictionary
18002226885
Frostbite Blaster
Cool Motion matras kopen bij M line? Sleep well. Move better
Does Publix Have Sephora Gift Cards
Jill Vasil Sell Obituary
Hawkview Retreat Pa Cost
Best Places To Eat In Winter Park Fl
12000 Divided By 40
Classic Buttermilk Pancakes
$200K In Rupees
Cooktopcove Com
Entourage Yearbook Login
Crystal Westbrooks Nipple
Texas Longhorns Soccer Schedule
Los Alamos Beach in Torremolinos: A Perfect Mediterranean Escape - Mama Málaga
Blackboard Bristol
10 Teacher Tips to Encourage Self-Awareness in Teens | EVERFI
2026 Rankings Update: Tyran Stokes cements No. 1 status, Brandon McCoy, NBA legacies lead loaded SoCal class
Ssndob Cm
Rabbi Raps
Erica Mena Net Worth Forbes
Craigslist Boats Rochester
Cambridge Assessor Database
8 Internet Celebrities who fell prey to Leaked Video Scandals
Parabroom Side Effects
Potassium | History, Uses, Facts, Physical & Chemical Characteristics
Lenscrafters Westchester Mall
Daniel 3 Nkjv
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5987

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.